Campania EDU CLEAN te învață despre meseria de agent de curățenie

Încă din 2016, când am apărut în Decât o Revistă cu o pagină de reclamă care iniția o discuție despre denumirea „femeie de serviciu”, ne-am propus să realizăm o campanie de conștientizare prin care să arătăm ce presupune munca unui agent de curățenie și de ce are un rol esențial în societate. De atunci, am acumulat și mai multă experiență în domeniu și ne-am confruntat cu șocul unei pandemii care a arătat că industria noastră este un sector cheie pentru sănătatea și siguranța angajaților, iar personalul de curățenie nu este „o forță de muncă invizibilă”, cum bine a punctat președintele British Cleaning Council.

Dimpotrivă, procesul de curățenie profesională este mai complex decât pare la prima vedere, iar meseria de agent de curățenie necesită un set de competențe și abilități specifice despre care nu mulți știu:

Codul culorilor

Un specialist în curățenie va folosi mereu codul culorilor recomandat de The British Institute of Cleaning Science pentru delimitarea zonelor curățate, standardul de igienă în domeniu. Culorile de bază din acest cod sunt: roșu, albastru, verde și galben. Codificarea poate fi un subiect complex și, cu excepția industriei medicale, nu există standarde obligatorii naționale sau internaționale în industria curățeniei.

Fiecare culoare indică o suprafață cu un grad mai ridicat sau mai scăzut de infectare, iar schema de culori ajută agenții de curățenie să aleagă corect echipamentele, materialele și substanțele de curățare specifice fiecărei zone, fără riscul contaminării încrucișate:

 • roșu: pentru toalete;
 • albastru: pentru birouri, săli de clasă, geamuri;
 • verde: pentru bucătării;
 • galben: este recomandat pentru domeniul medical, dar poate fi utilizat și pentru chiuvete, clanțe, balustrade, butoane lift.

Codul de culori eficientizează munca și o face mai sigură: materialele sunt folosite exclusiv în zona vizată și nu se încurcă între ele, astfel încât răspândirea bacteriilor este minimizată, este evitată risipa sau utilizarea substanțelor necorespunzătoare, iar agenții gestionează adecvat timpul dedicat fiecărei zone. Folosirea codului de culori este intuitivă, însă necesită atenție, bună organizare și responsabilitate, competențe de bază pentru un agent de curățenie.

Chimia soluțiilor de curățare

Un agent de curățenie trebuie să știe și să înțeleagă cum acționează nenumăratele tipuri de soluții de curățare astfel încât să le utilizeze corect și cu efectul dorit. Cunoașterea felului în care substanțele funcționează asigură o durată de viață mai îndelungată a suprafețelor, fără deteriorarea acestora, de aceea e atât de importantă. În funcție de proprietățile chimice și nivelul de pH, agentul de curățenie va ști dacă o substanță este potrivită sau nu pentru curățarea unei suprafețe, dacă trebuie diluată sau se folosește în stare pură și cum se aplică pentru cele mai bune rezultate.

În cazul unei curățenii generale într-un spațiu alimentar, de exemplu, un agent de curățenie poate avea nevoie de 5 tipuri de soluții pentru curățare și dezinfectare (detergenți acizi, decapanți, substanțe abrazive, biocide) pe care trebuie să le cunoască în detaliu: pentru ce situații sunt eficiente, cum interacționează între ele sau care sunt precauțiile de utilizare. Asta înseamnă că trebuie să aibă o bună memorie, abordare metodică și multă atenție la detalii.

Pentru mai multe informații despre cât de complexe pot fi ingredientele unei soluții de curățare vă invităm să vizitați acest site educativ și interactiv: https://explorationclean.org/ingredients (recomandăm sunetul deschis pentru o experiență completă).

manevrarea echipamentelor de curățare

Un agent de curățenie îmbină curățenia manuală cu cea mecanizată, în funcție de context, așa că trebuie să știe să manevreze și să întrețină diverse tipuri de echipamente profesionale de curățenie. Tehnologia este acum o parte esențială din industrie, iar cu ajutorul utilajelor specializate agenții de curățenie își desfășoară activitatea mai bine și mai productiv.

Există mai multe tipuri de echipamente de curățare, dar cele mai des întâlnite sunt: aspiratoare profesionale de lichid și praf, mașini de injecție extracție, mașini de curățat și aspirat pardoseli dure, monodiscuri, aparate de curățat /spălat sub presiune și cărucioare pentru curățenie.
Fiecare utilaj este potrivit pentru o zonă/suprafață anume (de exemplu, doar pentru curățarea unei mochete se pot folosi trei echipamente, în etape: aspirator de praf, monodisc și aparat de injecție/extracție) și este foarte important pentru un agent de curățenie să știe să aleagă echipamentul corect și să îl utilizeze astfel încât să-i asigure durabilitatea, dar și să își protejeze sănătatea pe termen lung.

Simpla ajustare a echipamentelor la înălțimea persoanei care le manevrează crește cu 25% randamentul și elimină efectele negative ale posturii incorecte. Iar utilajele profesionale întreținute corespunzător curăță mai bine și este mai puțin probabil să cauzeze probleme de sănătate.

colectarea selectivă a deșeurilor

Activitatea zilnică unui agent de curățenie include și colectarea selectivă a gunoiului cu respectarea bunelor practici astfel încât deșeurile să poată fi apoi valorificate. Asta înseamnă că un agent de curățenie știe să identifice tipurile de deșeuri reciclabile sau refolosibile, în ce containere se colectează, cum se sortează și depozitează corect.

În unele locații unde se procesează volume mari de deșeuri și există presă semiautomată de balotat carton și plastic, agentul de curățenie trebuie să știe să o opereze pentru a compacta materialele, a le face mai ușor de manipulat și reduce spațiul de depozitare.

Colectarea selectivă începe de acasă și e important să deprindem cât mai mulți obiceiul reciclării ca impactul pozitiv asupra mediului înconjurător să fie substanțial. În Iași avem un centru de colectare modern, unde se pot preda toate tipurile de deșeuri: electronice uzate, plastic, hârtie, haine vechi, sticlă, mobilier vechi sau nefuncțional și multe altele. În ghidul realizat de Centrul Municipal De Colectare Iasi găsești tot felul de informații folositoare despre sortare și reutilizare.

Responsabilitatea față de mediul înconjurător este importantă pentru noi și încercăm de fiecare dată când avem ocazia să vă încurajăm să vă implicați în orice acțiune de reciclare.

alte tipuri sarcini administrative

De multe ori, munca unui agent de curățenie nu se limitează doar la activitățile specifice meseriei, ci include și alte tipuri de sarcini administrative pentru care are nevoie de competențe complementare. De exemplu, un agent de curățenie poate avea în lista de responsabilități, pe lângă curățenie și:

 • întreținerea și îngrijirea spațiilor verzi, a gazonului și a plantelor de interior;
 • servicii de deszăpezire, curățare și întreținere a spațiilor exterioare pe timp de iarnă;
 • inventarierea și asigurarea necesarului de materiale de lucru și diverse consumabile;
 • executarea unor mici lucrări de reparații;
 • informarea administratorului despre orice disfuncționalitate pe care o observă în spațiile pe care le întreține.

Clienții sunt diverși și fiecare locație este diferită, de aceea un agent de curățenie trebuie să fie pregătit să facă față unor cerințe variate și să se adapteze nevoilor acestora.

aptitudini complementare

Pe lângă competențele tehnice specifice, pe care un agent de curățenie le dezvoltă prin training și muncă, în această meserie este necesar, dar mai ales apreciat și un set de aptitudini complementare care fac diferența pentru companie și clienți:

 • abilitatea de a lucra autonom, dar și în echipă;
 • flexibilitatea și adaptarea ușoară la schimbări;
 • capacitatea de a prioritiza și de a gestiona eficient timpul;
 • atenția la detalii, rigurozitatea;
 • atitudinea pozitivă și optimistă;
 • seriozitatea, corectitudinea și discreția;
 • rezistență fizică crescută.

Aceste aptitudini sunt cele care aduc armonie în echipă și plusvaloare companiei, ajută un agent de curățenie să se integreze și să interacționeze ușor, să comunice eficient sau să lucreze în medii diferite.

Toate aceste competențe sunt esențiale într-o companie care oferă servicii profesionale de curățenie și promite rezultate care corespund tuturor exigențelor. Munca nu este una ușoară, iar agenții de curățenie învață constant cum să fie mai eficienți.

Ne dorim să ajungem să dezbatem provocările din domeniu ca în țări cu tradiție în această industrie, cum e Marea Britanie, unde firmele de curățenie sunt asociate în bresle și patronate care lucrează împreună la îmbunătățirea imaginii agenților de curățenie în raport cu autoritățile și opinia publică sau la programe de pregătire profesională. Mai avem multe de povestit despre meserie și sectorul nostru de activitate așa că vom continua campania EDU CLEAN cu alte materiale care aduc în prim plan curățenia și rolul agenților de curățenie.